Przepisy kulinarne Andrzeja

Przepis na masę kakaową do wafla


Co będzie potrzebne?
-garnek aluminiowy z podwójnym dnem,
napełniany wodą do wewnątrz z gwizdkiem.
Składniki na masę kakaową:
2 szklanki cukru,
250g mleka w proszku, (pół opakowania 500g),
3-4 kopiate łyżki kakao (najlepsze deccomoreno),
1 szklanka przegotowanego mleka,
1/2 olejku rumowego,
1 kostka masła.


Czynności:
Napełnić wnęrze garnka wodą,
najpierw trzeba sciągnąć gwizdek
i należy wlać połowe wody, (odpowiednio
obrócić garczek, aby wylać połowę wody
z pomiędzy scianek naczynia).

Do garnka wsypać w pierszej kolejności cukier,
póżniej mleko w proszku i dodać kakao,
dokłądnie wymieszać najlepiej z pomocą
robota kuchennego, z podwójnymi mieszalnikami.
dolać mleka i stopniowo mieszać.
masę z garnkiem postawić na małym ogniu.
pomieszać i dodać rozdrobione kawałki masła
poczekać aż troche stopnieje i mieszać,
aby połączyć składniki,
dla aromatu dodać olejek rumowy.
trzymać na ogniu aż masa będzie gorąca,
nie trzymać zbyt długo,
aby nie zagęstła i przypaliła się
lub brakło wody w naczyniu
pózniej ostudzić masę, wlewając tylko tyle wody
do zlewu, aby po włożeniu garczaka do wody
troszkę dostało się pomiędzy
ściany naczynia, masa szybciej wystygnie.
troszkę odlać wody z garka,
aby smarując wafla, nie zalać wafla wodą,
gdy zdarzy nam się przechylić garnek,
na koniec posmarować wafle tortowe.
i wafel gotowy.
Zapomniałem dodac, że masy wystarczy
na dwa wafle tortowe.
Po opróznieniu z masy,
garnek, jeśli masa zastygnie na brzegach,
należy namoczyć rzymając wodę kilka godzin,
aż cukier się rozpuści, potem można go myć.

Wafle z masą kakaową podawać z przegotowanym mlekiem.
Życzę smacznego!